tisdag 5 juli 2011

"Varför gråter inte Emma?" Magnus Wennerholm & Emma Jangestig



"Varför gråter inte Emma?" är Emma Jangestigs egna berättelse om vad som hände i Arboga den 17 mars 2008. Emma föll alltid för fel killar och var ensamstående med sina två barn men nu hade hon träffat Tomas och de planerade för en framtid tillsammans. Men på kvällen den 17 mars dyker en tysk kvinna från Tomas förflutna upp utanför dörren. Emma och hennes barn Max och Saga blir svårt misshandlade. Barnen klarar sig inte och Emma hålls länge nedsövd på sjukhuset. Hon vaknar upp mitt i en polisutredning och blir isolerad för att inte bli påverkad över vad hon kan komma att minnas. Sakta måste Emma börja anpassa sig till det som hänt. Hon gör det utan att gråta speciellt mycket, vilket gör att folk ifrågasätter hennes sorg och undrar "varför gråter inte Emma". Men bakom fasaden fanns hela tiden kampen för att orka ta sig tillbaka till livet.

En bra bok och själva händelsen i sig är oerhört hemsk, men att höra Emmas berättelse gör det hela ännu hemskare. Tänk själv att vakna upp och tvingas inse att ens barn inte längre finns. Desutom pressas att försöka minnas vad som har hänt. Även om hon vill minnas för att ge sina barn upprättelse så vill det undermedvetna naturligtvis inte återuppleva det hela. Men sakta, bit för bit kommer minnena tillbaka. Emma vill veta allt som hänt, så hon läser alla tidningar, pratar med alla hon kan och sitter med under hela rättegångarna. En stark berättelse om hur man överlever det som inte ska kunna hända en.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

3 kommentarer:

  1. Ja jag borde känna till själva händelsen betydligt mer men jag vet bara lite om vad det var som hände. Jag borde ju veta mer eftersom Arboga är nära Örebro. Kan tänka mig att boken är bra o att det är viktigt för dem att skriva den.

    SvaraRadera
  2. En stark berättelse och boken är jättebra.
    Http://wivecawendin.blogg.se

    SvaraRadera