måndag 11 juli 2011

"Rätt inställning till regn" Alexander McCall Smith

Rätt inställning till regn (storpocket)

"Rätt inställning till regn" är Alexander McCall Smiths tredje bok om Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för en filosofisk tidskrift. Hon funderar också mycket på hur hon ska kunna hjälpa männsikor i sin omgivning. Inte bara sina vänner utan även personer som Isabel aldrig träffat förut kan få den hjälpa. Hennes vänner kan tycka att hon lägger sig i för mycket och borde lära sig att inte hjälpa alla.
I denna boken vill Isabel ge sin hushållerska Grace en trygg framtid, vilket i detta fall innebära att köpa en lägenhet till henne. Något som inte alltid är så lätt. Naturligtvis vill hon också hjälpa sin brorsdotter Cat att träffa en trevlig man. Isabel träffar också Tom som är på besök i Skottland från USA tillsammans med sin fästmö Angie och de verkar behöva Isabels hjälp. Samtidigt får Isabel veta en hemlighet om sin mamma och så växer sig också hennes känslor för Jamie sig allt starkare. Men vad kommer Cat att tycka?

Jag gillar Alexander McCall Smiths böcker och tycker även att denna är bra. Men den är kanske ännu mer vardaglig än de andra. Här är inget brott som behöver klaras upp utan de problem Isabel stöter på är av den mer vardagliga karaktären. Hennes personliga historier fortsätter även i denna bok och hennes förhållande med Jamie blir allt mer invecklat.



Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris.

3 kommentarer:

  1. Det där lät som något som jag skulle kunna tänka mig att läsa. Är det deckare eller vad skulle du klassa den som? Bör man ha läst de andra böckerna innan eller är de fristående? Många frågor på rad.

    Har ärligt inte läst ut en enda bok än i sommar o det är smått ovanligt för att vara mig. Men så kan det vara ibland. Håller på med hon som skrev Twilight böckerna. Kommer inte ihåg nu vad den hette. Jo "genom dina ögon"

    SvaraRadera
  2. Jag klassar den som deckare här eftersom det är vad den står under på typ Bokus och i affärer. Men jag skulle egentligen inte kalla den en deckare. Tycker det är mer en skönlitterär bok om vardagliga saker som händer när man är nyfiken.
    Boken är fristående på sätt och vis. Själva historien är ny för varje bok. Men Isabels privatliv är en följetång genom böckerna. Det går att läsa den här utan att ha läst de andra, men jag skulle rekomendera att läsa dom i ordning pga den personliga historien.

    SvaraRadera
  3. Okej, då får man se då i framtiden om man kanske tar o satsar på de. Jag är ju inte alls i en läsperiod nu. Har alltid varit de förr om somrarna men inte denna sommar. Det är ju tur att det kommer en höst här framöver ;)

    SvaraRadera