måndag 18 juli 2011

"Tacksamhetens bortglömda konst" Alexander McCall Smith

Tacksamhetens bortglömda konst (inbunden)

"Tacksamhetens bortglömda konst" är den sjätte och just nu seanste delen i Alexander McCall Smiths serie om filosofen Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för den filosofiska tidskrifen "Praktiskt tillämpad etik". Hon är också mamma och nyförlovad med sin mycket yngre pojkvän Jamie. Även hennes brorsdotter Cat har träffat en ny man, som både Isabel och Jamie inte tycker är bra nog åt henne. En flyktig bekant till Isabel ber henne om hjälp med ett känsligt problem. Något som ger Isabel mer bekymer än hon någonsin hade kunnat ana. Desutom blir Broder Räv skadad. hur ska de kunna hjälpa honom? Isabel blir också anklagad för att ha publicerat en artikel som är ett plagiat, hur ska hon ta sig ur den knipan?

Jag tycker att denna bok tillhör de bättre om Isabel Dalhousie, kanske är det till och med den bästa hitills. Det händer väldigt mycket i boken och det känns som Isabel knappt har en lugn stund. Mycket gäller som vanligt det rent privata, men även att hjälpa sin vän och problemet med tidningen tar mycket av hennes tid. Det enda som kan vara lite tråkigt i boken är de stuntals väldigt långa beskrivandet av Isabels filosoferande. Känns inte alltid relevant för handlingen, även om det är ett karaktärsdrag.
En bra bok som absolut är värd att läsas. Men jag rekomnderar att man läser de andra böckerna först. Det blir då lättare att hänga med i allt i den personliga historien och också vad gäller den vän som behöver hjälp då de har träffats i en tidigare bok. Det ges dock korta beskrivningar av det man missat om man inte läst de tidigare böckerna.

Böckerna finns att köpa hos Bokus och Adlibris.


Böckerna i serien är följande (i kronologisk ordning): "Filosofiska Söndagsklubben", "Kärlek, vänskap och choklad", "Rätt inställning till regn", "Det varsamma bruket av komplimanger", "Det behagliga med lördagar" och "Tacksamhetens bortglömda konst".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar