lördag 31 mars 2012

"De bortglömda barnen" Kathy Harrison

De bortglömda barnen (inbunden)

Kath Harrison har under många år varit fostermamma på heltid. En del har stannat några dagar och andra flera år och alla har de haft ett tungt bagage och föräldrar som inte har fötmått att ta hand om dem. I denna bok berättar Kathy om sin erfarenheter som fostermamma och om en del av de barn som bott i deras hem.

Jag tycker boken är fascinerande. Man läser om dessa barn och hur svårt de har det och hur Kathy gör allt i sin makt för att hjälpa dessa barn. Hon får kämpa mycket, inte bara för att få kontakt med barnen utan också för att övervinna hinder i samhället och ha många kamper med myndighetspersoner. En bra bok som tyvärr inte finns att köpa långre.

onsdag 28 mars 2012

"Förlorad heder" Norma Khouri


Förlorad heder - En sann berättelse om hedersmord, kärlek och vänskap (pocket)

Norma och Dalia blev bästa vänner redan när de var små. Och precis som alla andra kvinnor stod de under ständig uppsikt av sina bröder och fäder. De förväntades också gifta sig med den man som familjen sett ut åt dom. De övertalade sina familjer att få öppna en frisersalong, som är en av de få verksamheter som kvinnor i Jordanien får syssla med.
Samhället tillåter inte kärleksrelationer mellan människor med olika religioner. Det gör att Norma blir rädd när Dalia börjar uppvaktas av en katolsk kund. Trots att hon är medveten om riskerna väljer hon att försöka hjälpa Dalia.

Detta är en bok som jag läste för första gången för många år sedan, och jag tyckte att den var bättre då än nu. Det står på boken att det är en sann historia, något jag i efterhand har hört inte stämmer. Jag vet inte vilket man ska tro på, men även om den inte var det så skulle den likväl kunna vara det. Detta är ett öde som drabbar alldels för många kvinnor runtom i världen. Jag tycker att boken är bra och värd att läsas. Den ger en beskrivning av deras och andra jordanska kvinnors liv. Man funderar en del på vad som ska hända härnäst i boken och hur de ska lyckas dölja förhållandet. Tankarna kommer också över vad som ska hända när de blir påkomna och hur de blir det.

Boken verkar inte finnas att köpas längre. Men kanske finns den på biblioteken.

fredag 23 mars 2012

"I denna stilla natt" Mari Jungstedt


I denna stilla natt (inbunden)

På väg hem från stallet försvinner den fjortonåriga Fanny Jansson spårlöst. När polisen undersöker hennes liv får de bilden av en ensam flicka som har ett stort ansvar för hemmet och en alkoliserad mamma, frånvarande pappa och nästan inga vänner. Men det finns någon som Fanny har träffat i hemlighet. Har hennes försvinnande något samband med det brutala mordet på fotografen Henry Dahlström för några veckor sedan?

Ännu en bra bok av Mari Jungstedt. Jag gillar denna mer än den första men jag rekomenderar att man läser böckerna i ordning. Även denna bok är lättläst och lätt att förstå. Det gör att det går väldigt fort att läsa den. Handlingen är spännande och det finns väldigt få långdragna avsnitt. Det mesta handlar om mordet och försvinnadet och polisernas arbete. Mari Jungstedt är en författare som jag verkligen rekomenderar.


Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

tisdag 20 mars 2012

"Bland stubbar och kottar" Stina Johansson

Bland stubbar och kottar (häftad)

En bok om hur man kan jobba pedagogiskt ute i naturen. Den är indelad i olika avsnitt och har mycket för varje årstid.
Jag tycker att det var ganska mycket "ur och skur" tänk. Men det finns många användbara tips på vad man kan göra i naturen och skogen även om man inte jämt är där. Den pratar också om praktiska saker som man bör tänka på när man ger sig ut i naturen, som kläder, packning och matsäck. Tror att de flesta kan hitta något användbart i denna bok.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

söndag 18 mars 2012

"Predikanten" Camilla Läckberg

Predikanten (kartonnage)

När en liten pojke leker vid Kungsklyftan i Fjällbacka hittar han en död kvinna. när polisen Patrik Hedström och hans kollegor undersöker platsen så hittar de också kvarlevor från två kvinnor som försvann för 25 år sedan. Vad har de för koppling till varandra? Polisen dras snart in i en komplicerad mordhistoria.

Jag tycker att denna bok är bättre än den första. Historien flyter på ett annat sätt och blir inte långdragen som jag tyckte att den första blev ibland. Historien uppslukar mig och det är svårt att sluta läsa och desutom svårt att lista ut vem som ligger bakom morden. Historien kan ibland bli lite komplicerad på det sättet att det kan vara svårt att hålla reda på hur de olika personerna är släkt med varandra. Men jag tycker inte att det påverkade handlingen utan det reder liksom ut sig under bokens gång.

Böckerna i serien Fjällbacka är (i kronologisk ordning): "Isprinsessan", "Predikanten", "Stenhuggaren", "Olycksfågeln", "Tyskungen", "Sjöjungfrun", "Fyrvaktaren" och "Änglamakerskan"

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

torsdag 15 mars 2012

"Glasklart" Karin Wahlberg

Glasklart (inbunden)
Hilda Glas har återvänt till sina hemtrakter för att göra sin AT-tjänst på Oskarshamns lasarett. Samma sjukhus som hennes mamma avled på när hon var liten. När Hilda av en slump kommer över sin mammas journal inser att hon måste ta tag i sin bakgrund. Vilken mystisk sjukdom tog hennes mammas liv och var pappans död verkligen en olycka.
Claes Claesson och hans familj ska fira valborg i glasbruksorten Hjortfors. Stämningen stiger och det är trångt framför majbrasan men plötsligt känner man lukten av bränt kött. Och i ljuset från lågorna ser man en kropp.

Jag tror inte att jag tidigare har läst någon bok av Karin Wahlberg men nu känns det som att det kommer att bli fler. Boken var väldigt bra även om jag ibland blev förvirrad över vad som var nutid och dåtid. Det tog ett tag innan jag insåg att en bit av historien utspelade sig i dåtid. Sen blir det också i det en heldel tillbakablickar på Hildas barndomstid.
Boken är bra men kan ibland kännas lite lång. Jag har inte heller läst böckerna i ordning utan detta är min första. Blir nog att läsa de andra nu också.

Böckerna i serien om Claes Claesson är i kronologisk ordning: "Sista jouren", "Hon som tittade in", "Ett fruset liv", "Flickan med majblommorna", "Blocket", "Tröstaren", "Matthandlare Olssons död" och "Glasklart"

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

tisdag 13 mars 2012

"NO - tips och idéer i förskola och förskoleklass" Lisbeth Brogren & Sune Jonasson

NO-tips och idéer i förskola o förskoleklass : Ett utforskande arbetssätt med meningsfulla, roliga och spännande experiment
En bok som i uppbyggnaden påminner mycket om "Matteskatten".
Även denna bok börjar med en kort teoretiskdel som handlar om varför vi ska jobba med natur och teknik i förskolan. Sen följer det praktiska delar som är indelande efter teman som t.ex. "Sortering", "Vatten" och "Våra sinnen". I den praktiska delen finns det många olika saker som man kan prova tillsammans med barnen.

En bra bok att ha lite som en uppslagsbok, t.ex. "hur kan vi jobba med vatten?". Här finns många bra tips på undersökande övningar med vatten. Övningarna är enkla och det mesta som behövs är sådant som redan finns på förskolan. Under varje övning står det också en förklaring om övningen och varför barnen ska lära sig detta.
En mycket bra bok.

 
Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

"Isprinsessan" Camilla Läckberg

Isprinsessan
En kvinna hittas under vintern död hemma i sitt badkar av mannen som ser efter hennes hus när hon inte är där. Polisen larmas och Patrik är en av de poliser som är med i utredningen på mordet. Författarinnan Erica som befinner sig i Fjällbacka blir vittne till hur kvinnan hittas och blir även indragen i utredningen. Erica kan inte heller låta bli att göra lite egna efterforskningar.

Jag tycker att denna första bok inte är så jättebra. Jag gillar hennes andra böcker i serien bättre men jag tror ändå att det är bra att läsa böckerna i ordning. Det eftersom det senare ibland kommer nämnas saker som hänt tidigare och då kan det vara bra att ha läst det. Boken är inte dålig, men jag tycker att den ibland är lite långdragen. Mitt råd är dock att om man inte gillade den första så ge ändå nästa bok en chans, för de är bättre.

Böckerna i serien Fjällbacka är(i kronologisk ordning): "Isprinsessan", "Predikanten", "Stenhuggaren", "Olycksfågeln", "Tyskungen", "Sjöjungfrun", "Fyrvaktaren" och "Änglamakerskan"
Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

torsdag 8 mars 2012

"Marshmallows till frukost" Dorothy Koomson

Marshmallows till frukost

Kendra har precis återvänt till England från Australien och är på flykt från en trasig kärlekshistoria. Allt hon vill är att bli lämnad ifred. Men barnen i familjen som Kendra hyr rum av har andra blaner. Deras pappa har precis blivit ensamstående och de behandlar Kendra snart som sin nya mamma. Kendra gillar detta trots att hon bär på en hemlighet som gör att hon gärna håller människor ifrån sig. En dag stöter hon ihop med den man som delar hennes hemska hemlighet och det är då allt rasar samman.

Jag gillar boken. Den är ganska vardaglig, man följer dom mest runt i vardagen och genom de problem som uppstår. Hur det är för barnen när föräldrarna skiljer sig, hur man mår när man bär på en hemsk hemlighet och hur lätt det kan vara att blunda för andras problem. Boken blir dock stundtals lite småtråkig och det händer inte alltid så mycket. Men på det stora hela är det en bra bok och jag kommer att läsa fler av författaren.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

fredag 2 mars 2012

"Den du inte ser" Mari Jungstedt

Efter ett bråk med sin pojkvän går Helena ut med hunden. Men där på den dimmiga stranden möter hon någon och återfinns brutalt mördad. Småbarnsmamman Frida mördas på ett liknande sätt på väg hem från krogen. Anders Knutas inser snart att han har med samma gärningsman att göra och paniken börjar sprida sig på Gotland. Väljer mördaren sina offer slumpvis eller finns det en plan bakom?

Jag gillar Mari Jungstedts böcker mycket. De är lätta att läsa och man fastnar lätt i handlingen. Detta är hennes första bok i serien om poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson. Boken utspelar sig på Gotland, precis som alla andra i serien. Handlingen är bra och den är lätt att följa med i. Jag tycker inte heller att boken är uppenbart skriven, så det är svårt att lista ut vem mördaren är.
Jag rekomenderar starkt att man läser böckerna i ordning, då det finns personliga historier som följs och utvecklas under böckernas gång.


Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris