söndag 26 februari 2012

"Till dess din vrede upphör" Åsa Larsson

Till dess din vrede upphör
Wilma och Simon blir mördade när de dyker efter ett plan. Vad är det för gammal hemlighet som de har kommit på spåren och vem är beredd att mörda för den? Under mordutredningen hotas polisinspektor Anna-Maria Mella och Rebecka Martinsson får besök av de döda.

 En bok som jag har lite blandade känslor inför. Jag tycker att den på det stora hela är bra. Men den har väldigt mycket utsvävande beskrivningar som blir lite långdragna. Det är också många beskrivningar utifrån den döda Wilmas perspektiv och de blir nästan bara jobbiga. Men själva mordhistorien är spännande.

Böckerna i serien är: "Solstorm", "Det blod som spillts", "Svart stig" , "Till dess din vrede upphör" och "Till offer åt Molok".

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

lördag 25 februari 2012

"Svart stig" Åsa Larsson

Svart stig

Rebecka Martinsson har efter en lång sjukskrivning flyttat tillbaka till Kiruna och jobbar nu som åklagare. Hon hjälper Kirunapoliserna att leta efter svar om den döda kvinna som hittats i en fiskeark med en märklig brännskada runt sin vrist. Det visar sig att hon inte är det ända offret och sökandet efter mördaren leder poliserna in i Mauri Kallis bolagsfär.

Den här boken är bättre än den förra i serien, men jag tycker fortfarande att den första är den bästa. I denna bok har nu Rebecka börjat jobba som åklagare i Kiruna och hon hjälper poliserna att försöka hitta mördaren. Känns som att det är mycket runtomkring som tar plats från "deckarhistorien". Mycket handlar om det liv Rebecka lever i stort, och det kan ibland bli lite långdraget.
Boken är dock bra och värd att läsas.


Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris 

onsdag 15 februari 2012

"Det blod som spillts" Åsa Larsson

Det blod som spillts (pocket)

"Det blod som spillts" är Åsa Larssons andra bok om Rebecka Martinsson. Det har nu gått två år sen mordet på den religiösa ledaren Viktor Strandgård. Rebecka är sjukskriven och har svårt att minnas händelsen. Vi jobbet tvingas hon dock tillbaka till Kiruna samtidigt som polisinspektör Anna-Maria Mella utreder mordet på prästen Mildred Nilsson. Likheten mellan de båda morden är stora och polisen letar efter en copycat, men spåren börjar att kallna. Mildred var feminist och hamnade på kant med många av männen i byn.

Jag läste den första boken "Solstorm" för några veckor sedan och jag fullkomligt älskade den. Denna bok var också bra, men inte lika fängslande. Här tycker jag att handlingen ibland är superbra men ibland ganska seg. Man befinner sig inte hela tiden mitt i historien på samma sätt som i första boken. Mycket av det beror säkert på att Rebecka inte är lika direkt inblandad som i den första boken. Det är mer persnligt runtomkring än vad det var tidigare. Boken är bra och absolut läsvärd, men har enligt mitt tycka inte samma sting som den första hade.
Jag rekomenderar starkt att man läser böckerna i ordning då många paralleller dras till det tidigare mordet.



Böckerna i serien är: "Solstorm", "Det blod som spillts", "Svart stig", "Till dess din vrede upphör" och "Till offer åt Molok".


Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

söndag 12 februari 2012

"Matteskatten: Matematik i förskolan" Rose-Marie Eriksson

Matteskatten är en bok som ger förslag på hur du kan jobba med barns grundläggande matematik i förskolan. Den har en teoretiskdel som beskriver vad matematik är och hur man kan främja barns matematiska utveckling. Sen har den även en praktiskdel där det finns olika förslag på övningar som man kan göra med barnen och jag tror att samtliga övningar är utomhusaktiviteter. Övningarna är enkla, med lite förberedelser och de flesta saker är sånna man normalt sätt har eller som finns i ens närområde. Flera av övningarna tänker man inte heller på att man faktiskt tränar matte.

Jag har fått många tips och ser fram emot att få prova dom med barnen.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

lördag 11 februari 2012

"Lördagens stora bröllopsfest" Alexander McCall Smith

Lördagens stora bröllopsfest (inbunden)

Damernas Detektivbyrå har fått i uppdrag att utreda ett fall där någon attackerar boskap. Mma Ramotswe vill som alltid ta de svagas parti och måste de tänka över regel tre i sin instruktionsbok; ljug aldrig för din klient. Mma Makutsi förbereder sitt bröllop och funderar på om man verkligen kan berätta allt för sin blivande man. Även lärlingen Charlie brottas med stora samvetsproblem.

Ännu en ny bra bok om Damernas Detektivbyrå. Jag tycker dock inte att denna är riktigt lika bra som tidigare. Det är fortfarande en bra historia skriven med viss humor, men jag saknar mer detektivarbete. här är det så mycket personligt som tar plats i boken och lämnar lite utrymme till olika fall. I princip utreder Mma Ramotswe bara ett fall i boken och det tar inte mycket plats i historien. Det känns som boken allra mest handlar om Mma Makutsis bröllop, vilket man ju kanske även kan förstå på titeln. Inte en dålig bok, men känns som snäppet sämre än de tidiagre böckerna. Jag tycker dock att boken är värd att läsas och jag hoppas att det kommer komma flera böcker i denna underbara serie.


 
Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

tisdag 7 februari 2012

"Extra bekvämt på safariklubben"

Extra bekvämt på Safariklubben (inbunden)

Damerns Detektivbyrå får ett nytt stort fall. En kvinna i amerika har testamenterat en stor summa pengar till en safariguide. De får i uppgiften att hitta guiden, men först måste de hitta lägret då kvinnan glömt namnet på det. Desutom vill en av Mma Ramotswes vänninor ta reda på om hennes man är otrogen. Mma Makutsis fästman är med om en allvarlig olycka och hon sätts på prov av blivande släktingar.

Ännu en bra bok, även om denna kanske kändes lite mera långdragen. Det var inte så mycket detektivarbete utan handlade mycket om annat runtomkring bl.a. om Phutis olycka. Men boken har samma stil som dom andra och är lätt och rolig att läsas, Rekomenderas.



Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

lördag 4 februari 2012

"Jagad av lögnen" Nora Roberts

Jagad av lögnen (inbunden)

Rowan Tripp är fallskärmshoppande brandman och hon riskerar livet varje dag som hon går till jobbet, men hon älskar det. Hon har sedan hon var 18 år följt i sin legendariske pappas fotspår och elden har blivit hennes liv.
Den här säsongen blir dock inget som det brukar. När hon träffar Gull får hon svårt att hålla sig till sin regel att inte blanda ihop kärlek och jobb. Ska hon våga ge upp för hettan mellan dem? Samtidigt blir livet mer komplicerat när hennes pappa Lucas också blir kär. Nu måste hon börja konkurrera med någon annan om förstaplatsen i hans hjärta.
Rowan plågas fortfarande av mardrömmar från olyckan förra säsongen, då en av killarna som var hennes hoppkamrat den gången omkom i lågorna. Hon är inte ensam om att ha svårt att släppa tragedin och det verkar som att någon ger henne skulden för olyckan. Under en brandinstats gör hon en fasanfull upptäckt i elden och samtidigt börjar det hända saker på basen...

Jag älskar Nora Roberts böcker och jag gillar även denna, men jag tycker inte att det är en av hennes bästa. Om detta är bland de första böckerna man läser av henne så tror jag att man kommer att älska boken. Men jag tycker att det känns allt för bekant, eller mycket i historien gör det. Det påminner mycket om tidigare böcker av henne. Den känns också lite uppenbar ibland, att man kan räkna ut vad som ska hända. Men jag tycker fortfarande att det är en bra bok och att den absolut är värd att läsas. Hon blandar som vanligt spänning med kärlek. Historien håller ihop bra och fängslar en för det mesta, även om det blir några partier som känns lite oväsentliga.
På det stora hela gillar jag dock boken, hon är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag rekomenderar er absolut att läsa den.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

"Tedags för normalt byggda damer" Alexander McCall Smith

Tedags för normalt byggda damer (pocket)

Mma Ramotswe tvingas lära sig mycket om fotboll när hon får i uppdrag att hitta en förrädare i ett fotbollslag. Hon får dricka te hos många främlingar innan hon kommer närmare lösningen. Hon lär sig också att små pojkars kunskaper och iaktagelser kan vara mycket värdefulla. Hon tvingas också att komma över en stor personlig förlust. Samtidigt måste hon stötta Mma Makutsi som tror att hennes fästman kommer att överge henne. Och Damernas Detektivbyrå rycker in för att bevisa att allt inte går rätt till på sängavdelningen i hans affär...

Ännu en bok om damernas detektivbyrå och jag tycker inte att de blir sämre utan de håller samma standard som tidigare. Jag gillar böckerna, de är lätta att läsa och har samtidigt något rogivande över sig. Historierna fascinerar och det finns en viss humor i böckerna.
Rekomenderar att man läser böckerna i ordning.


Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris