lördag 30 juli 2011

"I det tysta" Vicky Jaggers

I det tysta (pocket)

"I det tysta" är skriven av Vicky Jaggers och det är hennes egen, sanna berättelse om syskonincest. Som liten avgudade hon sin storebror och han var deras mors ögonsten. Han var, i moderns ögon, det perfekta barnet som inte kunde göra något fel. Så Vicky blev istället sin pappas flicka. När Vicky endast var tolv år så våldtog hennes sjuttonåriga bror henne brutalt flera gånger. Och även därefter förblev hon i hans våld. Han förlamade henne med skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde hans barn vågade hon säga något. Hon trodde inte att någon skulle tror henne, inte någonsin.

En hemsk berättelse om en kvinnas ständiga skräck och kamp. Att bli en ung mamma kan aldrig vara lätt, det måste vara ändå svårare när pappan till barnet är ens egen bror. Att hela tiden behöva leva med honom så tätt in på sig och att alltid behöva vara rädd för att det ska hända igen. Att inte våga berätta vem som är fadern och vad som har hänt, att alltid behöva bära den hemligheten. Men det är också en bok som handlar om styrka, styrkan att överleva och att våga berätta.
En bok värd att läsas.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

fredag 29 juli 2011

"Access All Areas" Anders Tengner

Access all areas

"Access all areas" är skriven av musikjournalisten Anders Tegner. Han introducerade hårdrocken i svensk tv och radio och jobbade 25 år på tidningen Okej. Han var en av de få journalister som verkligen kom nära de stora stjärnorna. Han tar med oss backstage och delar med sig av sitt stora arkiv, mycket har aldrig tidigare vart publicerat. I boken skrivs de om band som Kiss, Deep Purple, Metallica, Guns N' Roses, Iron Maiden, Ozzy och många fler. Det är intima intervjuer, personliga samtal och häpnansväckande histroier.

Jag tyckte att boken var sådär, det tog ganska lång tid för mig att läsa hela så det var inte en bok som jag riktigt fastnade för. Jag tror att man ska vara ett sant hårdrocksfan för att uppskatta boken till fullo. Jag hade förväntat mig mer av boken, exakt vad vet jag inte, men jag blev lite besviken. Jag hade nog trott att det skulle vara mer smaskiga historier om banden som man inte tidigare hört. Början av boken gick väldigt trögt att läsa men sen tyckte jag att den blev bättre, och det är ju roligast att läsa om de band som man känner till.
Men jag tror att de som gillar hårdrock kommer att gilla den bok.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

fredag 22 juli 2011

"I grunden utan skuld" Viveca Sten

I grunden utan skuld
"I grund utan skuld" är Viveca Stens tredje bok om polisen Thomas Andreasson. En mörk höstkväll försvinner en ung kvinna spårlöst från Sandhamn. Thomas Andreasson deltar i sökandet som försvåras av dåligt väder. Tillslut tvingas polisen ge upp letandet och flickan befaras ha druknat. Några månader senare ligger Sandhamn inbäddat i snö och is och Nora Linde åker ut till ön med sina söner. Barnen leker en dag ute i skogen och gör då ett fruktansvärt fynd. Flickan har bragts om livet och skändats på ett fruktansvärt sätt. Frågorna är många och det finns inte fler ledtrådar nu än vad det gjorde när hon försvann. Kommer de att hitta mördaren innan han slår till igen?
En bra bok som var svår att lägga ifrån sig, den sträcklästes nästan. Tycker att denna var bättre än del två i serien och jag hoppas på en femte del så småningom. Det var väldigt långa tillbaka blickar till början av 1900-talet och det kändes som onödigt många och långa. Visst har de viss betydelse för historien i slutändan, men det kändes ändå för mycket och de blev ibland tråkiga att läsa. Historien i sig fångar en verkligen och återigen är det mycket personligt, främst vad det gäller Nora. Men på det hela stora en bra bok som rekomnderas starkt.
Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.
Böckerna om Sandhamn i kronologisk ordning: "I de lugnaste vatten", "I den innersta kretsen", "I grunden utan skuld" och "I natt är du död", "I stundens hetta"

torsdag 21 juli 2011

"I den innersta kretsen" Viveca Sten

I den innersta kretsen

"I den innersta kretsen" är andra delen i Viveca Stens serie om polisen Thomas Andreasson. Det är en solig dag i juli och starten på Gotland Runt ska snart gå. Det är många båtar som samlats utanför Sandhamn för att se starten, på en av alla båtar finns polisen Thomas Andreasson. En stor Swanbåt ligger längst fram när startskottet avlossas, men strax faller den av. Det visar sig att skepparen, Oscar Juliander, är skjuten mitt på öppet hav. Oscar Juliander är vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet och även en känd och etablerad advokat som synt mycket i medierna. Men under denna tjusiga fasad döljer det sig hemligheter och snart mördas ytterligare en av ledamöterna i segelsällskapet.

En bra bok även om den kanske inte är riktigt lika bra som den första, eller som den sista. Boken är lätt att följa med i och den här gången lyckades jag lista ut vem mördaren var. Nora visar sig återigen vara en stor tillgång till Thomas polisarbete och man får följa Noras liv mycket i boken. Rekomderas att läsas, efter man har läst första delen. Går att läsa de som fristående böcker i den ordning man själv vill men jag tror inte att historien kommer till sin fulla rätt då.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Böckerna om Sandhamn i kronologisk ordning: "I de lugnaste vatten", "I den innersta kretsen", "I grunden utan skuld" och "I natt är du död", "I stundens hetta"

måndag 18 juli 2011

"Tacksamhetens bortglömda konst" Alexander McCall Smith

Tacksamhetens bortglömda konst (inbunden)

"Tacksamhetens bortglömda konst" är den sjätte och just nu seanste delen i Alexander McCall Smiths serie om filosofen Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för den filosofiska tidskrifen "Praktiskt tillämpad etik". Hon är också mamma och nyförlovad med sin mycket yngre pojkvän Jamie. Även hennes brorsdotter Cat har träffat en ny man, som både Isabel och Jamie inte tycker är bra nog åt henne. En flyktig bekant till Isabel ber henne om hjälp med ett känsligt problem. Något som ger Isabel mer bekymer än hon någonsin hade kunnat ana. Desutom blir Broder Räv skadad. hur ska de kunna hjälpa honom? Isabel blir också anklagad för att ha publicerat en artikel som är ett plagiat, hur ska hon ta sig ur den knipan?

Jag tycker att denna bok tillhör de bättre om Isabel Dalhousie, kanske är det till och med den bästa hitills. Det händer väldigt mycket i boken och det känns som Isabel knappt har en lugn stund. Mycket gäller som vanligt det rent privata, men även att hjälpa sin vän och problemet med tidningen tar mycket av hennes tid. Det enda som kan vara lite tråkigt i boken är de stuntals väldigt långa beskrivandet av Isabels filosoferande. Känns inte alltid relevant för handlingen, även om det är ett karaktärsdrag.
En bra bok som absolut är värd att läsas. Men jag rekomnderar att man läser de andra böckerna först. Det blir då lättare att hänga med i allt i den personliga historien och också vad gäller den vän som behöver hjälp då de har träffats i en tidigare bok. Det ges dock korta beskrivningar av det man missat om man inte läst de tidigare böckerna.

Böckerna finns att köpa hos Bokus och Adlibris.


Böckerna i serien är följande (i kronologisk ordning): "Filosofiska Söndagsklubben", "Kärlek, vänskap och choklad", "Rätt inställning till regn", "Det varsamma bruket av komplimanger", "Det behagliga med lördagar" och "Tacksamhetens bortglömda konst".

lördag 16 juli 2011

"Det behagliga med lördagar" Alexander McCall Smith

Det behagliga med lördagar (pocket)

"Det behagliga med lördagar" är femte delen i serien om Isabel Dalhousie som är skriven av Alexander McCall Smith, författaren till Damernas Detektivbyrå. Isabel är mamma, filosof och redaktör till en filosofisk tidning. Hon är även bobbydektektiv, eller som hennes vänner tycker, en förmåga att lägga sig i andras problem. Hon får höra om en läkare som är anklagad för slarv med en ny medicin. Han har blivit mycket deprimerad och hans fru ber Isabel om hjälp för att ta reda på vad som hänt.

En bok i stil med de andra. Det är ju ingen deckare med spänning på det sättet. Mer en trivselbok som passar bra i hängmattan. Gillar man Damernas detektivbyrå så gillar man säker också denna serie. Det som binder ihop böckerna är Isabel och hennes personliga historia med Jamie och Charlie och hennes brorsdotter Cat. En bok värd att läsas.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

fredag 15 juli 2011

"I de lugnaste vatten" Viveca Sten

I de lugnaste vatten

"I de lugnaste vatten" är Viveca Stens första bok i serien om kriminalromaner från Sandhamn. I boken får vi lära känna Thomas Andreasson som jobbar hos Nackapolisen. Sandhamn ligger i Stockholms skärgård och en julimorgon flyter en död manskropp inlindad i fiskenät iland på stranden. En dryg vecka hittas en kvinna mördad på ett Bed and breakfast i Sandhamn. Thomas Andreasson får ta sig an fallet och han får lite oväntad hjälp av sin barndomskamrat Nora Linde som är fritidsboende på ön. Ledtrådaarna är få och de måste hitta den skyldiga innan fler liv går till spillo.

Jag läste för nån månad sen fjärde delen i serien "I natt är du död" och blev då sugen på att läsa de andra också. Jag trodde inte att jag läst nån av de andra, men den här boken känns bekant och det kan vara så att jag läst den tidigare. Boken är både bra och spännande och svår att lägga ifrån sig. En bra sommardeckare känns det som, att läsa på stranden eller i solstolen. Det är svårt att lista ut vem den skyldige är, jag lyckas inte, men berättelsen är lätt att följa med i. I mitt tidigare inlägg om "I natt är du död" skrev jag att man inte behövde ha läst de andra böckerna för att kunna läsa den. Det står jag fast vid, det man missar genom att inte läsa böckerna i ordning är både Thomas och Noras personliga historier. I serier så här är det ju alltid en personlig historia omkring huvudpersonerna. Men jag tycker att Viveca Sten ger så bra återblickar och förklaringar att de inte behöver läsas i ordning.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Böckerna om Sandhamn i kronologisk ordning: "I de lugnaste vatten", "I den innersta kretsen", "I grunden utan skuld" och "I natt är du död", "I stundens hetta"

torsdag 14 juli 2011

"Det varsamma bruket av komplimanger" Alexander McCall Smith

Det varsamma bruket av komplimanger (pocket)

"Det varsamma bruket av komplimanger" är den fjärde boken i Alexander McCall Smiths serie om filosofen Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för en filosofisk tidskrift och numera även nybliven mamma till lilla Charlie.
I den här boken börjar Isabel att undersöka en möjlig konstförfalskningshärva. Hon kämpar också för att kunna fortsätta vara redaktör för den filosofiska tidskriften. Desutom är hon nybliven mamma, vilket inte alltid är så lätt. Hushållerskan Grace tar gärna över skötseln av lilla Charlie och att ha ett förhållande med 14 år yngre Jamie är inte heller alltid lätt. Desutom har Isabels brorsdotter Cat svårt att acceptera att Isabel fått ett barn med hennes fd pojkvän.

I den här boken är det verkligen det vardagliga som står i centrum. Det mesta handlar om Isabels problem i vardagen och bara lite om den misstänkta konstförfalskningen. Boken är bra och lätt att läsa, men jag tycker inte att den är fullt lika bra som de tidigare böckerna om henne. Kanske beror det på att det är mindre spänning och mer familjeproblem än tidigare. Men har man läst de tidigare så är det absolut värt att läsa även denna.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.


Böckerna i serien är följande (i kronologisk ordning): "Filosofiska Söndagsklubben", "Kärlek, vänskap och choklad", "Rätt inställning till regn", "Det varsamma bruket av komplimanger", "Det behagliga med lördagar" och "Tacksamhetens bortglömda konst".

onsdag 13 juli 2011

"Dolda djup" Ann Cleeves

Dolda djup

"Dolda djup" är Ann Cleeves första bok i en ny serie om den orginelle kommisarien Vera Stanhope. Julie Armstrong kommer hem sent en sommarkväll och hittar sin tonårsson Luke död i badkaret som är vattenfyllt och smyckat med blommor. Till att börja med misstänker polisen att han begått självmord men snart står det klar att han blev strypt innan han placerades i badkaret. Några dagar senare hittas en ung kvinnas kropp i en vattenfylld klippreva vid havet, även den är dekorerad med blommor. Kommisarien Vera Stanhope och hennes assistent Joe Ashworth är förbryllade och en kamp mot klockan börjar. Vad har de två offren gemensamt och ska de lyckas hitta mördaren innan han slår till igen.

Jag har tidigare läst Ann Cleeves böcker om Shetlandspolisen Jimmy Perez och tyckt att de var riktigt bra. Då jag inte läst ordentligt på baksidan av boken tog det en stund innan jag förstod att denna bok inte handlade om honom. Jag blev riktigt förvånad. Jag kan starkt rekomendera de fyra böcker som skrivits om honom; "Svart som natten", "Vita nätter", "Rött stoft" och "Blå gryning".
Förvåningen gjorde att jag blev skeptiskt till boken men efter ett tag insåg jag att denna faktiskt också var riktigt bra. Vera Stanhope är en speciell kommisarie och hon lyssnar bl.a. mycket på skvaller. Boken är mycket bra och den var svår att lägga ifrån sig. Desutom var det omöjligt att lista ut vem mördaren var.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

måndag 11 juli 2011

"Rätt inställning till regn" Alexander McCall Smith

Rätt inställning till regn (storpocket)

"Rätt inställning till regn" är Alexander McCall Smiths tredje bok om Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för en filosofisk tidskrift. Hon funderar också mycket på hur hon ska kunna hjälpa männsikor i sin omgivning. Inte bara sina vänner utan även personer som Isabel aldrig träffat förut kan få den hjälpa. Hennes vänner kan tycka att hon lägger sig i för mycket och borde lära sig att inte hjälpa alla.
I denna boken vill Isabel ge sin hushållerska Grace en trygg framtid, vilket i detta fall innebära att köpa en lägenhet till henne. Något som inte alltid är så lätt. Naturligtvis vill hon också hjälpa sin brorsdotter Cat att träffa en trevlig man. Isabel träffar också Tom som är på besök i Skottland från USA tillsammans med sin fästmö Angie och de verkar behöva Isabels hjälp. Samtidigt får Isabel veta en hemlighet om sin mamma och så växer sig också hennes känslor för Jamie sig allt starkare. Men vad kommer Cat att tycka?

Jag gillar Alexander McCall Smiths böcker och tycker även att denna är bra. Men den är kanske ännu mer vardaglig än de andra. Här är inget brott som behöver klaras upp utan de problem Isabel stöter på är av den mer vardagliga karaktären. Hennes personliga historier fortsätter även i denna bok och hennes förhållande med Jamie blir allt mer invecklat.



Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris.

fredag 8 juli 2011

"Kärlek, vänskap och choklad" Alexander McCall Smith

Kärlek, vänskap och choklad

"Kärlek, vänska och choklad" är Alexander McCall Smiths andra bok i serien om Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för en filosofisk tidsskrift och hon ägnar mycket tid åt att fundera över livets olika dilemman. Hon blundar inte för verkligheten och har en förmåga av att involvera sig i saker som hon egentligen inte har någontin med att göra.
I denhär boken träffar Isabel en man som nyligen genomgått en hjärttransplantation. Han plågas av skrämmande visioner som han känner inte har något med honom att göra. Isabel bestämmer sig för att hjälpa till i söknadet efter donatorn. Något som blir mer allvarligt än hon hade tänkt sig.

Jag tycker att denna bok är bättre än den första. Även om det är svårt att sätta fingret på vad som gör den bättre. Men den är lättare att läsa och det känns som den har mer historier. Kanske beror det på att jag har läst boken innan och att Isabels privatliv känns som olika historier i sig. Det handlar mycket om Cat och hennes affär och om Jamie och hans känslor för Cat. Hennes privatliv är en rödtråd och därför tror jag att det är bra om man läser böckerna i ordning.

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris.

"Filosofiska Söndagsklubben" Alexander McCall Smith

Filosofiska söndagsklubben

"Filosofiska söndagsklubben" är Alexander McCall Smiths första bok i serien om Isabel Dalhousie. Isabel är redaktör för en filosofisk tidsskrift och hon ägnar mycket tid åt att fundera över livets olika dilemman. Hon blundar inte för verkligheten och har en förmåga av att involvera sig i saker som hon egentligen inte har någontin med att göra.
I denna bok blir Isabel vittne till en olycka i stadens konserthus. En man faller ned från översta raden, rakt ned i salong och avlider omedelbart. Isabel tycker att det är något konstigt med fallet och kan inte sluta att tänka på det. Hon börjar sedan själv att undersöka saken. Vad hände egentligen?

Jag gillar böckerna om Damernas detektivbyrå och jag gillar även den här boken. Den klassas som deckare och där håller jag inte riktigt med. Visst Isabel undersöker saker och i detta fall ett mord men jag tycker inte att den har de där riktiga spänningsmomenten som andra deckare har. Det här är mer en vardaglig historia om en kvinna som gillar att själva undersöka olika saker, eller som man också kan se det, en nyfiken kvinna. Boken är bra och jag tror att om man gillar Damernas Detektivbyrå så kommer man även att gilla  denna bok.


Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris.

tisdag 5 juli 2011

"Varför gråter inte Emma?" Magnus Wennerholm & Emma Jangestig



"Varför gråter inte Emma?" är Emma Jangestigs egna berättelse om vad som hände i Arboga den 17 mars 2008. Emma föll alltid för fel killar och var ensamstående med sina två barn men nu hade hon träffat Tomas och de planerade för en framtid tillsammans. Men på kvällen den 17 mars dyker en tysk kvinna från Tomas förflutna upp utanför dörren. Emma och hennes barn Max och Saga blir svårt misshandlade. Barnen klarar sig inte och Emma hålls länge nedsövd på sjukhuset. Hon vaknar upp mitt i en polisutredning och blir isolerad för att inte bli påverkad över vad hon kan komma att minnas. Sakta måste Emma börja anpassa sig till det som hänt. Hon gör det utan att gråta speciellt mycket, vilket gör att folk ifrågasätter hennes sorg och undrar "varför gråter inte Emma". Men bakom fasaden fanns hela tiden kampen för att orka ta sig tillbaka till livet.

En bra bok och själva händelsen i sig är oerhört hemsk, men att höra Emmas berättelse gör det hela ännu hemskare. Tänk själv att vakna upp och tvingas inse att ens barn inte längre finns. Desutom pressas att försöka minnas vad som har hänt. Även om hon vill minnas för att ge sina barn upprättelse så vill det undermedvetna naturligtvis inte återuppleva det hela. Men sakta, bit för bit kommer minnena tillbaka. Emma vill veta allt som hänt, så hon läser alla tidningar, pratar med alla hon kan och sitter med under hela rättegångarna. En stark berättelse om hur man överlever det som inte ska kunna hända en.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

lördag 2 juli 2011

"Nyckeln till mod" Nora Roberts




"Nyckeln till mod" är Nora Roberts tredje och sista bok i trilogin om vännerna Malory, Dana och Zoe. De sammanförs av ödet då de blir inbjudna till Warrior's Peak. Deras magiska värdar erbjuder dem en stor summa pengar för att hitta nycklarna till det skrin där tre gudinnors själar finns fångade. Endast en mänsklig hand kan vrida om nycklarna.
I denna bo är det Zoes tur att försöka hitta sin nyckel. Hon har stor hjälp av sina vänner Malory och Dana, både vad gäller nyckeln och att öppna sin egen skönhetssalong i Lust & Glädje. Till sin hjälp får hon även Bradley Vane som är både rik och charmig, och viktigast av allt underbar mot hennes son. Hon sliter att för att få vardagen att fungera, för att hinna med att leta efter nyckeln, bygga upp sitt företag och ta hand om sin son. Hon ransakar de val hon gjort genom livet och vilka möjligheter hon har. Kommer hon att våga välja kärleken igen och framförallt kommer hon att hitta den sista nyckeln och befria de tre själarna.

Den tredje delen är enligt mitt tycke den bästa av de tre. Kanske just för att det är den sista, att det är här allt kommer att avgöras. Men jag gillar de andra två också.

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris.
Läs även första delen "Nyckeln till ljuset" och andra delen "Nyckeln till sanningen".


"Nyckeln till sanningen" Nora Roberts

Nyckeln till sanningen (inbunden)

"Nyclen till sanningen" är andra delen i Nora Roberts trilogi om vännerna Malory, Dana och Zoe. De sammanförs av ödet då de blir inbjudna till Warrior's Peak. Deras magiska värdar erbjuder dem en stor summa pengar för att hitta nycklarna till det skrin där tre gudinnors själar finns fångade. Endast en mänsklig hand kan vrida om nycklarna.
Malory påbörjade resan och hittade sin nyckel, nu är det Danas tur. Danas stora passion i livet är böcker och hon jobbar som bibliotekarie. Men hon ska tillsammans med sina vänner öppna Lust & Glädje, där det kommer finnas ett galleri, skönhetssalong och Danas bokhandel. Samtidigt som de rustar huset jobbar de också med att hitta den andra nyckeln. Samtidigt kommer författaren Jordan Hawke tillbaka in i hennes liv. Han var hennes ungdomskärlek men krossade hennes hjärta. Kommer hon att släppa tillbaka honom in i sitt liv och är han lösningen till att hitta nyckeln.

Även andra boken är oerhört bra. Den fångar en och det är svårt att lägga den ifrån sig. Jag tycker om detta med spänning, magi och kärlek, ett vinnande koncept enligt mitt tycke.

Läs även om första delen "Nyckeln till ljuset" och tredje delen "Nyckeln till mod".

fredag 1 juli 2011

"Nyckeln till ljuset"

Nyckeln till ljuset (kartonnage)


"Nyckeln till ljuset" är första delen i Nora Roberts trilogi om de tre kvinnorna Malory, Dana och Zoe och deras sökande efter sanning och lycka. I denna första bok får man följa Malory som jobbar som föreståndare på galleriet när hon får en inbjudan till ett cocktailparty i det magnifika huset Warrior's Peak, en inbjudan som kommer att föraändra hennes liv. Hon är inbjuden tillsammans med två kvinnor som även de genomgått förändringar. Av sina två värdar får de ett erbjudande. De kommer att bli rika om de kan hitta de tre nycklarna till det skrin som håller tre gudinnors själar fångade i djup sömn. Det blir Malorys uppgift att hitta den första nyckeln. Tillsammans med de nya vännerna Dana och Zoe, och Danas bror Flynn som börjar uppvakta Malory.

En otroligt bra bok, och trilogi, som jag bara var tvungen att läsa igen, för säkert femte gången. Den innehåller både spänning och kärlek, med lite inslag av det övernaturliga. En otroligt bra bok av Nora Roberts.

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris.
Läs även andra delen "Nyckeln till sanningen" och tredje delen "Nyckeln till mod".