onsdag 29 juni 2011

"Alkemins eviga eld" Anna Jansson


"Alkemins eviga eld" är Anna Jansson tolfte bok i serien om polisen Maria Wern. Polisen Tomas Hartmans farbror den världsberömde glaskonstnären och alkemisten Justus Hartman försvinner mystiskt från sjukhuset där han vårdas för luginflammation. I sökandet efter honom berger sig Maria till Kosta Boda art Hotel och där hittar hon ett lik i en glaskista under vattnet. Maria inser att det finns en koppling mellan mordet och försvinnandet. Justus var en av de sista alkemisterna och nu vill nån ta del av hans hemlighet, någon som följer fanatiskt följer alkemins principer.

Boken är bra precis som de andra av Anna Janssons böcker om polisen Maria Wern. Jag tycker dock att den här boken var lite svårare att läsa, och kanske inte riktigt lika bra som de andra. Det är väldigt mycket fakta och historia kring alkemi som berättas i boken. Och det gör den ibland lite tungläst och jag kan inte alltid se relevansen till historien. Men själva historien är bra och det är svårt att lista ut vem mördaren är.

Böckerna om Maria Wern är i kronologisk ordning: "Stum sitter guden", "Alla de stillsamma döda", "Må döden sova", "Silverkronan", "Drömmar ur snö", "Svart fjäril", "Främmande fågel", "Pojke försvunnen", "Inte ens det förflutna", "Först när givaren är död", "Drömmen förde dej vilse", "Alkemins eviga eld", "När skönheten kom till Bro" och "Dans på glödande kol"

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris

söndag 26 juni 2011

"Som en drömbild" Nora Roberts

"Som en drömbild" är Nora Roberts första del i en ny romanserie. Jag förutspår att det kommer bli ytterligare tre delar då boken handlar om fyra vänner. Mac är fotograf och driver en framgångsrik bröllopsagentur tillsammans med sina närmaste vänner; Emma, Parker och Laurel. Även om de alla fyra lekte bröllop jämt när de växte upp så kan inte Mac tänka sig ett bröllop för sig själv. Men en flört med läraren Elliot är precis vad hon behöver för att distrahera sina tankar. Helt oväntat blir Mac förälskad, men vågar hon tro på att förhållandet kommer att hålla?

En helt okej bok av Nora Roberts, men inte lika bra som många av hennes andra böcker. Den här saknar spänningarna, det finns inga mord och inget övernaturligt utan det är en kärlekshistoria. Själva historien är bra men jag tyckte inte att den fångade mig på samma sätt som flera av hennes andra böcker gjorde. Den här boken hade en mer förutsägbar historia.

Böckerna i serien "I Nöd och lust" är, i kronologisk ordning: "Som en drömbild", "Doft av rosor", "Ögonblick att minnas" och "Den lyckligaste dagen"

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris

lördag 25 juni 2011

"My appetite for destruction" Steven Adler

My Appetite For Destruction (häftad)

Steven Adler, en av orginalmedlemmarna från Guns N' Roses, har skrivit boken " My appetite for destruction". Och jag måste säga att det är en passande titel. Det här är Steven Adlers egen berättelse om sitt liv och om Guns N' Roses. Man får följa honom genom hans uppväxt, han träffade Slash redan när han gick i skolan och det var han som gav Slash hans första gitarr. I princip hela boken handlar om hans liv med droger, drogerna verkade alltid vara det mest centrala i hans liv. I boken berättar han sin syn på Guns N' Roses, men man får också veta vad som hände efter det.

Vet inte om jag tyckt att boken var lika bra om jag själv inte varit ett GN'R fan. Det gör ju historien mer intressant. Det är hans berättelse och jag måste säga att den är tragisk. Drogerna verkar styra hans liv totallt och han verkar strunta i allt annat, utom möjligen att spela. Skälet till att han blev utsparkad ur GN'R uppges vara pågrundav drogerna och en fråga som ställs flera gånger i boken är "Hur blir man utsparkad ur GN'R för att man använder för mycket droger?". Enligt honom själv använde de andra lika mycket droger som honom, men det är ju hans syn. Han skriver på ett kontrakt som bara ger honom 2000 dollar och han förlorar sin royalti. Men det är inte han som stämmer GN'R för att rätta till det, utan det är hans mamma. Han känner sig sviken av de andra och speciellt av Slash. På många ställen känns boken som "tyck synd om mig" historia. Ingen vill prata med mig och alla sviker mig. Men men får liksom aldrig se hans del i det som händer.

Boken är absolut läsvärd, speciellt om man är ett GN'R fan.
Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris

måndag 20 juni 2011

"må bra i förskolan" Ylva Ellneby

Boken "må bra i förskolan" är skriven av Ylva Ellneby och handlar om hur man ska få barn att må bättre i förskolan. Den beskriver i olika kapitell hur miljön, lek, musik, yoga, mindfulness och massage kan få barnen att må bättre. Den är lätt att läsa och innehåller verkligen konkreta tips på hur man kan jobba praktiskt. I kapitlet yoga får man en fulständig beskrivning av ett antal yoga övningar som går att använda tillsammans med barnen.

Boken verkar superbra. Jag har inte hunnit använda den i mitt arbete än men planerar att göra det till hösten.
Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris

torsdag 16 juni 2011

"Det fjärde offret" Mari Jungstedt

Det fjärde offret (inbunden)

"Det fjärde offret" är Mari Jungstedts nionde bok om Gotlands polisen Knutas. Det begås ett väpnat rån mot en värdetransport i Klinthamn på Gotlandsvästksut. Rånarna flyr till ett ödetorp och när polisen hittar dit finner de en av rånarna mördard. Medan polierna spanar mot motorcyckelklubbar och letar efter ledtrådar i det förflutna så finns hela tiden risken att mördaren slår till. För Knutas händer det mycket även privat och han får kämpa för att försöka hålla tillbaka sina känslor för kollegan Karin. Journalisten Johan Berg dras som vanligt in i utredningen och drabbas samtidigt av en tragedi.

Boken är, som alla Mari Jungstedts böcker, väldigt bra. Den är lätt att läsa och är svår att lägga ifrån sig. Man måste hela tiden läsa "bara ett kapitell till" och det gör att boken snart är utläst. Historien fångar ens intresse och när man tror att man räknat ut vem som är mördaren så tar boken en ny vändning.
Boken går säkert att läsa även om man inte läst de andra böckerna i serien. Men som alltid missar man då lite av allt som har hänt runtomkring huvudkaraktärerna.


Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris

lördag 11 juni 2011

"Jag är Ozzy" av Ozzy Osbourne

"Jag är Ozzy" är Ozzy Osbournes egen berättelse om sitt liv, eller iallafall det han kommer ihåg av det. Boken börjar med hans barndom och fortsätter ända fram till nutid. Han har levt ett fascinerande liv och boken innehåller många berättelser som berör än på olika sätt. Några historier är sjukt roliga, så att man skrattar både länge och väl. Medans andra känns mycket mer tragiska. Ozzy har levt ett hårt liv och det känns som ett under att han fortfarande lever.

Jag själv är inget Ozzy fan men tyckte ändå att boken var mycket läsvärd. Jag rekomenderar den starkt.

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris

måndag 6 juni 2011

"I natt är du död" Viveca Sten

"I natt är du död" är den första boken som jag har läst av Viveca Sten. Men det är den fjärde boken i serien om Sandham. Jag kände dock inte att det märktes att jag började läsa mitt i en serie. Visst kom lite saker upp som hänt tidigare, men det var ändå inget problem att förstå och hänga med i handlingen.


Studenten Marcus Nielsen hittas hängd i sitt hem i Nacka och han har lämnat ett avskedsbrev efter sig. Marcus närmsta tror dock inte på att det är självmord och bönfaller polisen att titta närmare på fallet. Något som kriminalinspektör Thomas Andreasson gör. Snart hittas ytterligare en man död, en man som Marcus kontaktade strax innan sin död. Spåren leder till militärbasen Korsö som ligger utanför Sandhamn och där kustjägarna har varit verksamma under lång tid.


Jag tycker att boken var bra och det var svårt att sluta läsa den när man väl hade börjat, det var hela tiden "bara ett kapitel till". Den fångade mitt intresse  och det var lätt att följa med i handlingen. Jag anser inte att man behöver ha läst de andra böckerna för att kunna läsa denna. Det är en bok som absolut är värd att läsas.

Böckerna om Sandhamn i kronologisk ordning: "I de lugnaste vatten", "I den innersta kretsen", "I grunden utan skuld" och "I natt är du död", "I stundens hetta"

Boken finns att köpa hos Bokus och adlibris